Type_Competition   

    Host_Winnipeg Trails x StorefrontMB   

Host_MAKE Coffee + STUFF x Tutti Frutti   

   Year_2016    

brief

  • To transform the trail/street as a public space through a seating-space.

  • To design a public bench that can engage and transform the dynamics on the trail/street.

  • The bench must function as a public seating with minimum of 12 seating space-surfaces. 

  • Budget: $5000 (Wpg. Trails) $500 (MAKE).  Permitted Site: 18' x 4' + 24 x 4'.

GRASST    [Honourable Mention - MAKE Bench]

We cannot predict how a bench will be used. There are unlimited sizes, shapes, and preferences of the trail-landscape.

 

GRASST is made for the trail, by the trail. It is shaped by the cyclists, rollerbladers, runners, walkers, and pets that compose the Bishop Grandin Greenway.

GRASST aims to encourage a process of making where the physical result is not fully realized until the construction process starts. By establishing a process of "making", GRASST becomes a living surface that engages the public, transforms in appearance, and shifts its physical mass -  responding to public usage during its temporal lifespan.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. Feel free to drag and drop me anywhere you like on your page. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

I'm a title. Click me and tell your visitors what's in your gallery.
1/2

A frame of simple welded steel provides a structural backbone to build within. A layer of fine metal mesh and a biodegradable geotextile fabric sac are laid within the open frame.

 

A mixture of black soil, fertilizers, and grass seed are poured within the sac. The layers of fabric and soil are finally wrapped, sealed, and encouraged to slump within the rigid framework. 

With time, watering, and a little love, grass will begin to peek through the metal skin, offering a soft surface to engage with.

 

Over the duration of the project’s placement, the bench’s form will gradually deteriorate as a reflection of it’s inhabitation and use. Thus, the bench can be dismantled and recycled once again next season.